Kuinka eri musiikkityylit vaikuttavat meihin?

Eri musiikkityylit vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Esimerkiksi klassisen musiikin on sanottu parantavan keskittymistä ja rap-musiikin luovuutta. Nopeatempoinen musiikki tekee kuuntelijastaan nopeamman liikkeissään, minkä vuoksi nopeatempoisen musiikin, etenkin popin kuuntelu on hyvää treenimusiikkia. Nopeatempoinen musiikki on monesti yhdistetty myös nopeampaan aivojen reaktioaikaan, mikä tarkoittaa, että nopeatempoisen musiikin kuuntelun jälkeen aivojen reaktioaika on nopeampi ja henkilö on niin sanotusti “terävä kuin partaveitsi”.

Gimme some of that dopamine

Kaiken tämän lisäksi on melko itsestään selvää, että oman lempimusiikin kuuntelu tekee kuuntelijastaan iloisemman, mutta kyseinen väite on myös tieteellisesti tutkittu. McGill-yliopistossa tehty tutkimus todistaa, että oman lempimusiikin kuuntelu parantaa henkilön aistikokemuksia mielihyvähormoni dopamiinin vapautumisen takia.Dopamiinin vapautuminen elimistöön parantaa esimerkiksi ruoan makua; ei siis ole ihmekään, miksi ravintolat soittavat tietynlaista musiikkia ravintoloissaan. Toivottavasti ravintoloissa soitettava musiikki on kuitenkin mahdollisimman monen mielimusiikkia, koska jos ei, dopamiinia ei vapaudu elimistöön, eikä ruoka siis maistu yhtään sen paremmalta kuin ennenkään. On jännittävää, kuinka niinkin arkinen asia kuin musiikki voi aiheuttaa edellä mainitun kaltaisia fysiologisia reaktioita!

Paremmiksi koululaisiksi ja työntekijöiksi

Tieteellisesti on todistettu, että musiikkia harrastavien lasten ja heidän hyvien kouluarvosanojensa välillä on yhteys, kertoo Times-lehti. Ilmeisesti musiikkia harrastavan lapsen aivot kehittyvät kuulemaan ja prosessoimaan eri ääniä, kehittäen näin heidän neurofysiologisen erottamisen taitoa, mikä voi puolestaan auttaa lukemisessa. Valitettavasti pelkkä musiikin kuuntelu ei kehitä tätä taitoa, vaan musiikin soittamista täytyy harjoittaa.Musiikilla ja musiikkityyleillä on siis monenlaisia vaikutuksia meihin jokaiseen. Kaiken yllämainitun lisäksi musiikki tekee meistä parempia työntekijöitä! Kuorolaulu teki sairaalan työntekijöistä terveempiä ja iloisempia, Nord-Trøndelag Health Trustin tutkimus selvitti. Jokaisen työnantajan kannattaa pitää tämä mielessä, ja laittaa työntekijänsä kuorolaulua harrastamaan; kaikki voittavat!

Isot musiikkikonsertit

Isoissa ja hienosti järjestetyissä konserteissa käyminen on varmasti monen mieleen. Vaikka pienet keikat ovat intiimejä ja esiintyjään saa erilaisen kontaktin kuin isoilla stadionkeikoilla, ei mikään vedä vertoja jättimäisessä musiikkikonsertissa kirkumiselle ja ihmisten sydäntälämmittävälle yhteishengelle. Cheekin stadionkeikalla oli varmasti sellainen tunnelma, ettei edes Katy Perryn tämän keväisellä konsertilla sitä päihitetä.Saapas nähdä, minkälaisen vastaanoton One Direction saa tänä kesänä. Poikabändi esiintyy kolmesti Helsingin Olympiastadionilla kesäkuussa. Yleisesti ottaen heidän vastaanottoonsa kuuluu paljon huutoa ja kiljuntaa sekä nuoria tyttöjä, joten Suomikaan ei varmasti tässä asiassa ole poikkeus.

Flow’ssa hemmotellaan aisteja

Festivaaleilla vierailee useita suuria nimiä kesäisin. Tämäkään vuosi ei varmasti tuota pettymystä kellekään. Flow-festivaalin tarjontaan kuuluvat muun muassa Manna, Major Lazer, Roisin Murphy, Belle and Sebastian, Years and Years, Seinabo Sey, Tove Lo, Alt-J, ja Florence + The Machine. Näitä isoja konsertteja ei todellakaan kannata jättää välistä! Flow-festivaali pidetään elokuussa Helsingissä.Festivaalikonserttien lisäksi Nightwish, Sonata Arctica, ja Children of Bodom tekevät yhteiskonsertin Tampereella heinäkuussa, joka on varmasti yksi suurimmista tapahtumista Suomessa tänä kesänä. Mikäli edellä mainittujen yhtyeiden musiikki miellyttää korvaa, kannattaa suunnata siis Tampereelle.Eri tyyliset musiikit miellyttävät eri ihmisiä, mutta melkeinpä jokaiselle löytyy jotakin mieleistä tämän kesän konserttitarjonnasta. Voit lukea lisää, kuinka eri musiikkityylit vaikuttavat ihmisiin artikkelistamme Miten eri musiikkityylit vaikuttavat meihin.